Kozmin Dagen / Dni Kozmina

In het doorgaans rustige Kozmin is 1 weekend per jaar alles anders. Naast de sporthal wordt op het verharde sportveld een groot podium geplaatst en de beste bands van Polen komen het openlucht dak eraf spelen. Het weekend wordt afgesloten met een grote vuurwerkshow.

Maar de reis naar Kozmin bestaat uit meer dan alleen de optredens van de Poolse bands en 'pivo' drinken. Een heel programma maakt de stedenband-reis compleet.
De bus vertrekt tijdens het weekend van de Kozmin dagen van donderdag op vrijdag 's nachts en is, afhankelijk van de drukte op de weg, maandag begin van de middag weer terug.

Muzikaal

Een van de belangrijkste pijlers van de reis is muziek. Elk jaar opnieuw wordt een gelegenheidsband samengesteld met muzikanten uit veel verschillende muziekverenigingen uit (de buurt van) Made zoals 't Mays Kabaol, 't Mays Kwartierke, 't Harmonieke, Fanfare Amicitia (Den Hout) en vele andere.

In slechts een paar repetities wordt een klein repertoire ingestudeerd zodat onze Poolse vrienden kunnen genieten van echte Nederlandse blaasmuziek.

Kerkdienst

Na een late zaterdagavond op het plein, is de kerkdienst op de (voor je gevoel vroege) zondagochtend niet favoriet bij alle deelnemers. Maar Polen zijn erg gelovig en hechten veel waarde aan de kerkdienst waarbij op zondagochtend maar liefst 3x de kerk afgeladen vol zit.

Het is dan ook erg mooi dat een klein gedeelte van de gelegenheidsband de kans krijgt om een aantal nummers in de kerk ten gehore te brengen tijdens de kerkdienst. Uiteraard wordt hier speciaal voor gerepeteerd en dit wordt gigantisch gewaardeerd door de Poolse gemeenschap.

Kindertehuis

Een vast onderdeel van de Kozmin-reis is een bezoek aan het kindertehuis Borzeciczki.

Iets buiten de plaats Kozmin bevindt zich het kindertehuis Borzeciczki, waar ongeveer 120 voornamelijk lichamelijk en geestelijk gehandicapte kinderen in een oud landhuis wonen. Sommige kinderen, die wegens familieomstandigheden niet naar huis kunnen, blijven het hele jaar in het tehuis. Hier krijgen ze les in lezen, schrijven en creatieve vakken. Ook kinderen die niet in het internaat wonen kunnen de school bezoeken.

Op de zaterdagochtend tijdens de reis wordt hier een bezoek gebracht en spelen we een aantal nummers waar de kinderen enorm van genieten.